Kaikki mikä on sinulle totta, saa olla totta

Moni kokee, ettei ole koskaan tarpeeksi hyvä. Rima on niin ylhäällä, että siihen on mahdotonta yltää. Aina voisi olla parempikin, aina joku muu on vielä parempi. Yksi ystäväni kutsuu tätä Elvis-taudiksi! Elämän kaikille alueille on yhtäkkiä tullut kilpailemisen merkkejä niin, että ne kahlitsevat ihmisen omaan pikku mielenvankilaansa. Vertaillaan itseä muihin ja omaa tilannetta toisen elämäntilanteeseen. Unohtuu elämän ja kokemusten ainutlaatuisuus. Sellainen ei lisää hyvinvointia, vaan päinvastoin.

Suuri osa ihmisistä elää ajatusmaailmassa, että vain voittaja on joku, mutta uskon siihen maailmaan, jossa se ei ole näin. Vertailun ja itsensä arvostelun sijaan on tarpeen opetella myötätuntoa itseä kohtaan. Tällä tavoin rakennat omaa hyvinvointiasi enemmän kuin millään dieetillä, kisakunnolla tai maraton-ennätyksellä. Sanotaan, että voit juosta ja päästä pakoon ketä vain paitsi itseäsi. Allekirjoitan ihan täysin. Elämässä ei lopulta ole kysymys siitä, millainen kehosi on, mihin kykenet ja kuinka hienoja saavutuksia sinulla on, vaan siitä kuka olet. On vapauttavaa ymmärtää, ettei tarvitse kilpailla, kokea ikävää kateutta vaan voi olla vapaasti oma itsensä, juuri sellaisena kuin on.

Ei ole kauaakaan kuin minäkin vasta opin tämän: saat olla juuri se ihminen, joka olet, juuri siinä elämäntilanteessa, jossa olet. Parin vuoden takainen elämäni oli kuin suorittamisen mestarinäyte, sillä täytyy myöntää, että olin ihan todella inessiivissä siinä touhussa. Nousin sängystä kuin ulkoa ohjautuva nukke ja sitä rataa mentiin päivästä toiseen. Ja jos oma vaatimustaso ja moittiva sisäinen ääni voisi tehdä jälkiä, olisin ollut mustelmilla koko ajan. Päänsisäisen ajatuspoliisini kehittelemät säännöt siitä, mitä saa ja ei saa tehdä, ja mitä ei ainakaan saa tehdä ohjasivat elämääni. Järjen hippunen unohtui välillä ottaa käyttöön, joten henkinen turvatarkastus tuli todella tarpeeseen minun kohdalla. Ensimmäinen askel oli tulla tietoiseksi siitä paskapuheesta jota omassa päässäni liikkui.

Pyydä negatiivisuustoimikuntaa sun pään sisällä istahtamaan alas ja pitämään turpa kiinni.

Kaikki mitä elämässä tapahtuu eli kaikki se, mikä kullekin meistä on totta, saa olla totta. Välillä on vaikeaa. Kun menee huonommin, se kannattaa tunnustaa ja ottaa todesta: nyt on tällaista. Ikävien kokemusten inventaario ei ole lainkaan huono juttu! Tutki ja selvitä, mikä saa olosi epämukavaksi. Hyväksy sekin. Kun menee hyvin, anna itsesi iloita siitä. Huomioi mitä koet, kaikki tunteesi, raskaatkin hätääntymättä niistä. Mitään pahaa ei tapahdu, vaikka tunne on iso. Hyväksy itsellesi aika olla omilla planeetoillasi, kun siltä tuntuu. Myötätunto kuuluu elämääsi silloin, kun pärjäät elämässäsi hyvin ja kaikki onnistuu. Ja se kuuluu sinulle kaikkein vaikeimpina aikoinasi, kun koet musertuvasi taakkasi alla, olet mokannut ja uskot pilanneesi kaiken.

Raskaan elämäntilanteen hyväksyminen ei tarkoita siihen alistumista tai yrittämisestä luopumista. Se on vain vastustamisesta ja teeskentelystä luovuttamista. On ok luovuttaa se naamari joka pitää jatkuvaa kulissia ja jopa luonnottumuutta hipovaa suorittamista yllä.  Oma vointi saa olla juuri sellainen, mitä se milloinkin on. Sitä kutsutaan ihmisyydeksi, sillä ihmisenä oleminen on sellaista! Kaikki me tarvitsemme joskus myös apua ja aina tietynlaista hyväksymistä itseämme ja toisiamme kohtaan. Muista, että myötätunto toista kohtaan ei tarkoita vastuuta toisen ihmisen tunteista tai tilanteesta. Se tarkoittaa sen viestimistä, että ihminen on tärkeä juuri sellaisena, juuri siinä tilanteessa – rinnalla olemista ja lämmintä kohtelua.

Hyvinvoiva ydin on jossain ihmisen sisällä. Sen palapelin palat ovat sinulla. Kukaan muu ei voi koota sitä peliä kuin sinä itse. Ihminen muuttuu sisältä kun ulkoinen maailma ja käyttämänsä kieli muuttuu ja tämän kehittämiseen NLP on mitä loistavin keino. On paljon kivempaa olla tulevaisuutensa arkkitehti kuin menneisyytensä vanki.

Henriikka

Lue lisää suorittamisesta ja omien tarpeiden tunnistamisesta NLP-kouluttaja Eevi Minkkisen kirjoittamana täältä.Takaisin artikkeleihin