Moni ihminen päältä sokerinen, sisältä tahmea

Tuntuuko joskus siltä, että ainut keino selviytyä elämässä on rynniä kyynärpäät edellä ja silmät sidottuina? Ja ettei vaan muut saisi tietää, otetaan käyttöön kaikenlaisia jonglööriliikkeitä haastavan elämäntilanteen peittelemiseksi. Me ihmiset ollaan hemmetin taitavia esittämään asioiden olevan paremmin kuin ne todellisuudessa on. Osaamme helposti luoda ”deittisivuston profiilikuvan” eli todellista hienomman vaikutelman ulkopuolisille pällisteltäväksi. Eikä tietenkään ihan syyttä, vaan jotkut ihan tosissaan repivät iloa toisten vikaliikkeistä ja kiiltokuvapintaan ilmestyneistä kolhuista otetaan kaikki irti.

Samaan aikaan surullista ja kiehtovaa. Siis hetkonen, miten niin kiehtovaa? On kiehtovaa huomata, kuinka paljon eri tunteita ja käyttäytymismalleja meissä ihmisissä asustaa. Käsittämätön jana, jonka toisessa päässä on onnen huippuhetket, rohkeus ja nautinto ja toisessa taas suru, kateus, voimattomuus ja pelko. Tunne-elämässäkin on joskus se synkin yö, jolloin resurssit ei tunnu riittävän edes hengissä pysymiseen, mutta on tärkeää muistaa, että yö ei ole ikuinen. Huono suunta ei ole pysyvä tilanne. Yön jälkeen tulee aamu ja uusi mahdollisuus.

Huolenaiheeni on se, että hahmottaessaan pitkää ajanjaksoa – viittä, kymmentä, pariakymmentä – moni huomaa, että ei huomaa mitään. Haastava juttu siinä mielessä, että ihmiset, jotka eivät aseta tavoitteita, löytävät itsensä useasti tilanteista, joissa eivät viihdy. Ikävissä tilanteissa rypevien ihmisten olotilan paheneminen on yhtä miellyttävää seurattavaa kuin katsoa pakasteen sulavan huoneenlämmössä. Tekee todella mieli ryhtyä tekemään jotain edistääkseen tilannetta tarkoituksenmukaisempaan suuntaan.

Sanoi kuka tahansa mitä tahansa, olen sitä mieltä, että aikuisena yhdenkään toisen ei tule sanella miten elämä on elettävä. Heitä riittää, jotka jumittavat paikoillaan ja kritisoivat kaikkia päätöksiämme. On hyvä vain tiedostaa, että monet ympärillämme haluavat vaikuttaa meidän elämäämme. Kuuluu vain bingo ja negatiivisilta ihmisiltä löytyy ongelmien rivi joka ratkaisuun. Kun tulee vastaan ihmisiä, jotka sanovat minun kylvävän jäiseen peltoon, pidän vain mielessäni, että myös parhaan ja ravinteikkaimman kukinnon mahdollistavia maastoja löytyy kyllä.

Jos ei nyt, niin myöhemmin tänään sinulla on varmasti hetki aikaa pysähtyä miettimään, mitä sellaista elämässäsi on nyt, mikä aiemmin oli vain kaukainen haave? Kun hetken mietit, niin keksit kyllä, koska meillä kaikilla on näitä.  Mitä sellaista, joka aiemmin tuntui mahdottomalta toteuttaa, kuuluu nyt jokapäiväiseen elämääsi? Kun joku asia tulee meille todelliseksi, alamme helposti pitämään sitä itsestäänselvyytenä.. Samalla kun mietit menneisyyttäsi, ehkä huomaat kuinka paljon oletkaan saanut aikaan.

henkiset_taidot_vuorovaikutus ihminen

Loistava keino muuttaa huomionsuuntaansa keskellä haasteellista tilannetta on kysyä itseltään: Milloin viimeksi onnistuin pääsemään yli vastaavasta tilanteesta? Mitkä silloin olivat onnistumiseen johtaneet askeleet ja miltä tilanteen ratkeaminen ja siitä seurannut itsevarmuus tuntui? Pyöritellessäsi ajatusta mielessäsi huomaat, kuinka moni asia alkaakin tuntua mahdolliselta. Kun palauttaa mieleensä tiettyyn olotilaan liittyvän tunteen, keho ja mieli muistavat sen ja alkavat automaattisesti edistää tilanteen ratkeamista tarkoituksenmukaiseen suuntaan.

Olen monesti elämäni aikana asettanut hienon tavoitteen, ja ryhtynyt toimintaan sen saavuttamiseksi. Olen siis tehnyt jotain, mutta en kuitenkaan ole tehnyt, koska se ei ole kiinnostanut minua tarpeeksi. Toimin suurin piirtein oikein, mutta en aivan täydestä sydämestäni. Keskiverto panoksella ei saa aikaan kuin keskiverto tulosta, jos sitäkään. Laadukkaan tavoiteasetannan myötä voi löytää motivaation sisältään ja huomata pystyvänsä sitoutumaan haluamaansa asiaan täysin. Erinomainen tavoite on sellainen, jonka avulla on helppoa keskittää voimat itselle tärkeään asiaan. Toimiva tapa hakea myötätuulta purjeisiin on määritellä se, mitä haluaa tehdä, olla ja omistaa tulevaisuudessa. Joillekin tämä on ihan sherlock –settiä, mutta kertaushan on opintojen maailman kulunein sanonta.

Tavoite on kuin lämpöohjus. Kun sille annetaan käsky, se alkaa suuntautua kohti maaliansa automaattisesti. Kysymys kuuluu usein, että mistä tavoite ja mistä motivaatio. Heitänpä sellaisen ajatuksen ihan vain kokeeksi, että onkohan motivaation löytymisessä kyse sinusta vai Finnairin aikatauluista? Tämä nyt on ihan ääriesimerkki, mutta pointti on se, että ainut, joka todelliseen motivaatioon voi vaikuttaa katsoo sinua peilistä. Voit toki tehdä toisen pyynnöstä jotain ja se on joissain tilanteissa oikeinkin hienoa, sitten taas pitkäjänteinen työskentely tavoitteen eteen vaatii lujaa sisäistä halua. Ja mitä tavoitteisiin, niihin uskomiseen ja niiden toteutumiseen tulee, maailman myrkyllisin käärme on kiedottuna mihinkäs muualle kuin omaan käteesi..

Kukaan ei tee suurempaa virhettä kuin se, joka ei tee mitään. Päästääkseen tästä vaiheesta yli ihminen tarvitsee vain kynän ja paperia kirjatakseen tavoitteensa. Ajatella, niin helppoa. Ja nyt, koska musiikilla on ihan mielettömän jännä vaikutus, niin laita jotain huikeeta musiikkia soimaan. Se saa ihmeellisetkin asiat tuntumaan mahdollisilta ja helpoilta. Jos mitään muuta ei tule mieleesi, niin kuuntele ja fiilistele parhaita ysäribiisejä tubesta! Takuuvarma fiiliksen nostattaja. Mikä tärkeintä, tee tästä kaikesta itsellesi hauskaa.

kynä ja_paperi ihminen

Mikä tuo sinulle onnellisuutta myös huomenna, viikon päästä, vuoden päästä ja usean vuoden kuluttua? Kuka sinä valitset olla? Mitä jos vaan ryhtyisit tekemään pikkuhiljaa niitä asioita, joiden tiedät olevan sinulle ja läheisillesi hyväksi? Mieti hetken aikaa mitä haluat ja listaa mieleesi tulleet asiat. Laita ne tärkeysjärjestykseen, suuret ja pienet, lyhyen ja pitkän aikavälin. Ja koska tärkeintä on tietää, mitä haluaa ja miksi, on myös tarpeen kirjoittaa ylös miksi haluat saavuttaa ja toteuttaa tavoitteesi. Kirjoittamalla asiat ylös teet niistä itsellesi todellisia. Katso kirjoittamiasi asioita ja kasvata innostustasi. Kun teet tavoitteista itsellesi tärkeitä ja tunteita herättäviä, onnistut muuttamaan elämänlaatuasi ja toteuttamaan haluamiasi asioita ei vain joskus tulevaisuudessa vaan jo heti tänään!

En tarkoita, että tavoitetta kohti on kaikkien mentävä nyt heti sähköjäniksen lailla. Enemmänkin koitan sanoa, että hitainkin kulkija, joka pitää kohteensa silmissään, etenee todellisuudessa nopeammin kuin ilman päämäärää harhaileva toveri. Uskomattomalta tuntuvatkin asiat ovat mahdollisia, kun vain niihin uskoo, pitää tavoitteen mielessä ja toimii kehittyäkseen paremmaksi joka päivä, ja ihan omaa tahtiaan. Ei ole tarpeen verrata edistymistään ystävien, perheenjäsenten, kollegoiden tai joukkuekavereiden menestykseen, niin houkuttelevaa kuin onkin pitää muiden tilannetta jonkinlaisena mittarina.

Tänään voitan eilisen itseni. Siinä on tavoitetta loppuelämäksi.

Ennen lopetusta, mietipä vielä, mikä olisi hirveintä mitä sinulle voisi tapahtua tavoitellessasi omaa unelmaasi? Mikä olisi kaikkein kamalinta, mitä siinä tilanteessa voisit tehdä? Mieti vain ja totea mielessäsi. Kun hiffaat tämän, uskon, että se avaa täysin uuden näkökulman siihen, mikä sinua on tähän mennessä estänyt toimimasta. Moni murhe kutistuu, kun oppii laittamaan perspektiiviin asioita, joihin ei itse voi vaikuttaa eli ihan oikeasti, mitä sitten? On hyödyllistä ymmärtää, että se mitä pelkäämme, ei olekaan kovin vaarallista, ellei kysymyksessä ole nälkäinen karhu tai tsunami. Asia, jota ajattelemme pelkäävämme, on usein niin pieni, ettemme edes muista sitä enää kymmenen vuoden kuluttua.

Jos kaikki muu lukemasi meni toisesta sisään ja toisesta ulos, niin tämän muistaessasi olet jo pitkällä: Kun annat kaikkesi, saat siitä suurenmoisen palkinnon. Palkinto, joka sinulle luontevasta vaivannäöstä voi parhaimmillaan seurata, on syvä ilo, läheisten ihmisten merkityksen näkeminen ja onnellisuus. On uskottava itseensä, siinä salaisuus.

Jos tunnet jonkun, joka voisi kaivata lisää tietoa asiasta, jaa tämä tai pyydä ottamaan yhteyttä minuun. Tsemppiä kevääseen, olkaa rohkeita, nauttikaa elämästä ja tehkää kaikkia siistejä juttuja,

HenriikkaTakaisin artikkeleihin