”Myöhemmin” on loistava tapa huijata itseään päätöksenteossa

Jos haluat rakentaa talon ja sulla on vain läjä rakennustarpeita, muttei hajuakaan mitä lähdet tekemään, niin syntyykö siitä talo? Tuskinpa. Sama juttu päätöksenteon kanssa. Tarvitset työkalujen lisäksi ohjeet, jotka tukevat ja auttavat sinua tekemään juuri sellaisen päätöksen, joka sinulle parhaiten sopii.

Mikäli koet aika ajoin painivasi hankalien päätösten kanssa, tästä tekstistä on sinulle apua enemmän tai vähemmän. Kerron ihan alkuun, että päätöksentekoon ei liity mitään erityislahjaa. Riittää, että harjoittelee jatkuvasti, jotta kehittää itsessään tätä taitoa, jota myös kyvyksi toimia haluamiensa asioiden eteen voidaan kutsua. Tämän tekstin luettuasi sinulla ei ole tekosyytä olla muuttumatta haluamaasi suuntaan, koska sinun ei tarvitse antaa minkään menneisyydessä tekemäsi päätöksen vaikuttaa tämän hetken ja tulevaisuuden valintoihisi. Muista kuitenkin, lopulta vain sinä pystyt myymään itsellesi ajatuksen siitä, mikä on sinulle kaikkein parasta. Ainut kysymys kuuluu, että onko sinulla jo tarpeeksi syitä käyttää hyödyksesi tietoja, jotka tulet saamaan.

Kuten moni muukin tärkeä asia, myös harrastus voi tuoda elämään ultimaattisen ilon lisäksi haasteita – laittaa kaikki voimavarat koetukselle. Mitä tehdä kun rakas harrastus, ihmissuhde tai käyttäytymismalli ei enää tuotakaan hyvää oloa samalla tavalla kuin aiemmin? Vaihtoehtoja on käytännössä kaksi: luopua tai laittaa kaikki peliin parantaakseen tilannetta. Isoin ikinä kerrottu valhe on, että puolella teholla saisi mitään hyviä tuloksia aikaiseksi. Tämä teksti käsittelee päätöksentekoa luopumisen näkökulmasta. Käyn läpi asioita, joita itse pohdin tehdessäni päätöstä salibandyn pelaamisen suhteen. On tärkeää pitää mielessä, että usein luopumisella ei ole mitään tekemistä heikkouden kanssa vaan siinä on kysymys vahvuudesta. Lähdemme tilanteesta, emme siksi, että haluaisimme näyttää muille, vaan siksi, että vihdoin ymmärrämme, mitä haluamme ja mikä on meille kaikkein tärkeintä. Sanotaan, että aika on rajallista, eikä ihan turhaan.

aikaonrajallista

Me ihmiset unohdamme turhan usein, että tapa, jolla loppuelämän voi viettää, on oma valinta. Jos et tee päätöstä siitä, miten elät, olet jo tavallaan tehnyt päätöksen, etkö olekin? Olet tehnyt päätöksen istua matkustajan paikalla ja antaa muiden ohjailla elämääsi sen sijaan, että istut itse kuskin paikalle luodaksesi haluamasi tulevaisuuden. Totuus on se, että jos sinulla ei ole omaa suunnitelmaa, joku muu laittaa sinut sopimaan omaan suunnitelmaansa. Jos et pidä ajatuksesta, niin jatka lukemista.

Herkästi rakennamme päätöksemme niiden ihmisten ohjeiden varaan, joihin päätöksiemme vaikutukset eivät edes välttämättä ulotu. Aika hullua suoraan sanottuna. Kun todella haluaa tehdä valintoja omien tarpeiden ja elämäntilanteen pohjalta, on ihan itsemurhaa antaa ulkopuolisten henkilöiden korruptoituneidenkin mielipiteiden vaikuttaa merkittävästi omiin päätöksiin. Valitettavan moni syöttää tahattomasti kanssakulkijoihin parasta ennen -päiväyksensä ohittaneita ajatusmalleja.

Joskus luopuminen on vaikeaa, mutta kun se on tehty, voi jonkin ajan kuluttua todeta sen olleen paras päätös ikinä. Aikansa on elämässä kaikelle. Jotkut pysyy, jotkut jää matkan varrelle. On itse asiassa jännää, että joku asia, joka on ollut tosi tärkeä ja melkein elämän sisältö, onkin yhtäkkiä jotain, josta luopuu tehdäkseen tilaa muulle, tähän hetkeen sopivammalle. Raskas taakka poistuu harteilta ja on taas helpompi hengittää. Mietin usein sitä, kuinka monet haluaa pysyä tiukasti kiinni ihmissuhteissa, käyttäytymismalleissa ja jopa harrastuksissa, jotka eivät enää tuo iloa vaan jopa päinvastoin ja imevät kaiken energian. Tosiasia on, että jollain uudella ja vieraammalla voi olla merkittävästi myönteisempi vaikutus kuin pitkään elämässämme olleella tutulla tavalla tai henkilöllä. Aika onnistuu hämäämään meitä joskus ikävällä tavalla.

Tiedätkö sen ammattimaisten ylianalysoijien ihmisryhmän, jolle ”myöhemmin” on aina paras ajankohta tehdä kaikenlaisia päätöksiä? Jos kuulut niihin, jotka siirtävät päätöstä esimerkiksi terveemmän elämän aloittamisesta aina päivällä, viikolla tai kuukaudella, niin kysy itseltäsi tietyin väliajoin: Jos jatkan asioiden esittämistä itselleni tällä tavalla, mikä on todennäköinen lopputulos elämässäni? Jos jatkan samalla tavalla, missä olen 5 vuoden kuluttua ja pidänkö siitä ajatuksesta? Mihin suuntaan nykyinen käytös vie minua, ja onko se sitä mitä haluan? Totean vaan, että jatkuva sotatila oman itsensä kanssa on kuluttavampaa kuin huonoinkaan ihmissuhde.

Onnettomat, rikkonaista elämää elävät ihmiset ovat usein olleet pitkään ilman haluamiaan tuloksia, jolloin ajatusmaailma on kääntynyt siihen, että mitään tuloksia ei ikinä tulla saavuttamaan. He välttelevät päätöksentekoa ja tekevät mahdollisimman vähän puolella sydämellä tai eivät ollenkaan päästääkseen todellisen potentiaalinsa valloilleen. Mitä tuloksia puolittaisella toiminnalla voi odottaa? Surkeita. Vitsailen vain puoliksi… Jos ryhdyt johonkin, sitoudu siihen täysin, sillä vain sitoutumisen laatu erottaa keskivertotulokset huikeista.

Kaikella käyttäytymisellä on tarkoitus jossain asiayhteydessä. Ihminen ei polta, koska hän haluaa vahingoittaa keuhkojaan, heikentää kuntoaan tai haista pahalle, vaan koska se tekee henkilön olon rentoutuneeksi tietyssä sosiaalisessa tilanteessa. Tapa on omaksuttu aikana, jolloin henkilö hyötyi siitä tavalla tai toisella, eikä sama tapa välttämättä tuota samaa hyötyä usean vuoden jälkeen. Jos rööki sai ihmisen tuntemaan olonsa rentoutuneeksi, itsevarmaksi, rauhalliseksi tai huomioiduksi, on löydettävä uusi, elegantimpi tapa täyttää sama tarve. Sama juttu muiden ei-hyödyllisten käytösmallien kanssa. Uuden tavan on tähdättävä samaan olotilaan ja annettava enemmän hyötyä kuin mitä vanha tapa tarjoaa. Mikä uusi tapa voisi johtaa samaan tai entistä parempaan olotilaan kuin käytösmalli, josta olet valmis luopumaan?

”Myöhemmin” on mahdollisuus, jota kaikki eivät saa. Miksi et tekisi päätöstä heti? Jos et pidä elämässäsi jostakin, muuta se. Jos käyttäydyt tavalla, joka ei tue haluamiasi asioita, niin tee jotain muuta. Jatkamalla samalla tavalla kuin tähänkin asti, tulet saavuttamaan samoja tuloksia kuin aina ennenkin. Ihanan yksinkertaista. Aloittamisen ensimmäinen rasti on ryhtyä toimintaan haluamiensa muutosten eteen. On paljon helpompaa tehdä päätös muutoksesta salamannopeasti kuin pitkän ajan seurauksena.

pienikinaskel2

Oletko tehnyt elämässäsi sellaista päätöstä, josta on seurannut pidemmällä aikavälillä jotain äärimmäisen hyvää? Totta kai olet. Oletko onnistunut useammin kuin kerran? Aivan varmasti. Ajattele hetki kahta eri tilannetta elämässäsi jotka olivat haastavia sinulle, mutta joista pääsit yli tehtyäsi päätöksen luopua tai laittaa kaiken peliin. Mitä opit, kun näet mitä kaikkea hyvää päätöksistä seurasi? Miten tämä huomio vapauttaa sinut ajattelemaan eri tavalla itsestäsi päätöksentekijänä? Ihmisten suurin riippuvuus on puhua ikävistä asioista ja seurauksista. Voit aina kiinnittää huomion niihin asioihin, joita et voi enää tehdä, tai voit kiinnittää huomion mahdollisuuksiin, jotka sinulle avautuvat. Puhu iloista ja nautinnosta, joita tulet saavuttamaan pitkällä aikavälillä. Voit aina valita myönteisen katsantokannan mihin tahansa asiaan.

Päätöksentekoa tukevat kysymykset:

  • Auttaako tämä päätös minua kohti inspiroivaa tulevaisuutta vai pitääkö se minut jumissa menneisyyteen?
  • Antaako päätös minulle pitkän aikavälin onnellisuutta vai lyhyen aikavälin nautintoa?
  • Teenkö päätöksen oman itseni vuoksi vai miellyttääkseni muita?
  • Keskitynkö siihen, mikä on oikein vai mikä on väärin?
  • Tuoko tämä päätös minulle lisää voimaa vai varastaako se minulta energiaa?
  • Teenkö tämän siksi, että välitän itsestäni vai koska vihaan itseäni?
  • Teenkö tämän siksi, että haluan vai koska minua pelottaa?
  • Teenkö tämän saadakseni enemmän iloa elämääni vai välttääkseni kipua?
  • Mikä olisi hirveintä, mitä voisi tapahtua?
  • Mikä on parasta, mitä voi tapahtua?

Oman rakkaan harrastuksen lopettaminen voi olla yhtä kova paikka kuin työpaikasta, parisuhteesta, lemmikistä tai kodista luopuminen. Jokainen, joka on elämänsä aikana nauttinut jostain tekemästään, tietää mistä puhun. Aloitin salibandyn pelaamisen 8-vuotiaana ja muistan edelleen heilutelleeni jalkojani innostuksesta odottaessani kentälle pääsyä. Salibandy on tuonut elämääni äärettömän paljon iloa ja onnistumisen tunteita. Pitkälti toistakymmentä vuotta pelattuani huomasin, että saan vastaavaa, jopa merkittävämpää hyvää oloa aivan muista asioista kuin pelaamisesta. Tilalle oli tullut jotain uutta. Päätin lopettaa pelaamisen ja antaa entistä enemmän tilaa uusille mahdollisuuksille.

Asioilla on tapana järjestyä.

Eikö olekin ärsyttävää kun joku sanoo noin? Niin minustakin oli, kunnes tajusin, että tämähän on viisasten puhetta. Joka näin sanoo, on todennäköisesti tehnyt isojakin päätöksiä ja selvinnyt niiden tuomista seurauksista. Ja jotta joku sanoo juuri sinulle noin, hänen on uskottava siihen, että olet vahva selviytymään mistä tahansa kohtaamastasi haasteesta. Nyt sinun on uskottava itseesi. Lähde eteenpäin ja toteuta unelmasi. Vaikka sinulla olisi minimaalinen määrä taustatietoa ja vaikka olosuhteet vaikuttaisivat mahdottomalta, uskomalla itseesi ja sitoutumalla tekemiseen täysin voit saada aikaan huimia tuloksia.

Olkaa hyviä itsellenne ja toisillenne. Ihanaa kun kevät tulee – nautitaan tästä(kin) ajasta!

HenriikkaTakaisin artikkeleihin